Köpeklerde Kırık Belirtileri
Köpeklerde kemik kırıkları ile sıklıkla karşılaşılır. Bazen bu durum rahatlıkla görülebilirken bazen hasta sahibi bu durumu atlayabilir. İlk olarak kırık nedir? Bu sorunun cevabını verelim. Kırık; kemik dokunun çeşitli nedenlere bağlı olarak bütünlüğünün bozulmasıdır. Kırıklar genellikle bir travmadan sonra ortaya çıkarlar. Fakat bazı hastalıklarda kırıklara neden olabilir. Yine kırık vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Çok farklı kırık çeşitleri vardır. Kırıklar ile ilgili detaylı bilgilere sitemizden arama yaparak ulaşabilirsiniz. Bu konumuzda sizlere köpeklerde görülen kırık belirtilerinden bahsedeceğiz.
Kırığın belirtileri; kırığın nedeni, çeşidi, özellikleri, kırılan kemiğin yeri ve işlevine göre farklılıklar gösterebilir. Ama genel olarak kırıklarda başlıca belirtiler vardır.
Kırık Oluşan Bölgedeki Belirtiler
Kırık oluşan bölgelerde ağrı, şişkinlik, anormal bir oynaklık ve krepitasyon görülür. Ağrı kırıklardaki en önemli belirtilerden birisidir. Kırık oluşan bölgede meydana gelen sinir hasarları nedeni ile şiddetli bir ağrı şekillenir. Yine bölgede aşırı kan toplanması sonucu ortaya çıkan basınçta ağrıya sebep olabilir. Yine şişkinlik önemli bir belirtir. Bazı kırıklarda kırılan kemikler şişkinlik oluşturur. Genel olarak ise kırıklar sonucunda ortaya çıkan hematom şişkinliğin asıl sebebidir. Özellikle ekstremite kırıklarında bölgede anormal bir oynaklık rahatlıkla hissedilir. Fakat bazı kırıklarda (örneğin omur kırıkları) bunu tespit etmek zordur. Krepitasyon ise yine kırık oluşan bölgede görülen belirtilerden birisidir. Krepistasyon, kırık uçlarının birbirine sürtmesi ile ortaya çıkan çıtırtı şeklindeki sestir. Yine bu da bazı kırıklarda saptanamayabilir.
Kırıklardaki Genel Belirtiler
Kırık oluşan hayvanlarda genel bir halsizlik ve durgunluk vardır. Bununla beraber iştahsızlık, bazen yüksek ateş görülür. Genellikle kırığı olan köpekler hareket etmek istemezler ve yatmayı tercih ederler. Bazen ağrıdan dolayı inleme tarzında sesler duyulabilir.
Özellikle açık kırıklarda tedaviye zamanında başlanmaz ise bir enfeksiyon oluşması söz konusu olabilmektedir. Bu durumda genel belirtiler daha fazla şiddetlenebilir.
Kırık Oluşan Yerdeki Göreve Ait Belirtiler
Kırık oluşan kemiklerin yaptığı işleve göre belirtilerde ortaya çıkar. Buna çok fazla örnek vermek mümkündür. Ekstremite kırıklarında topallık, çene kemiği kırıklarında çiğneme hareketi yapamama örnek olarak gösterilebilir. Vücudumuzdaki tüm kemiklerin belirli bir görevi vardır. Tabi ki kemiğin bütünlüğünün bozulması ile beraber yaptığı görevde ister istemez belirli ölçülerde aksamalar ortaya çıkar.
Öneriler
- Kırıklar özellikle travmalardan sonra ortaya çıkar ve her zaman köpek sahibi tarafından tespit edilemeyebilir. Bu nedenle bir travma (yüksekten düşme, araç çarpması vs.) sonrasında hem diğer olası sıkıntılar için hemde kırıklar için veteriner hekime kontrol yaptırmakta yarar vardır.
- Kırık şekillenen köpeklerde tedavi kesinlikle bir veteriner hekim tarafından uygun şekilde yapılmalıdır. İçin uzmanı olmayan kişiler tarafından yanlış tedavi kesinlikle uygulanmamalıdır. Aksi takdirde geri dönüşümü çok zor veya imkansız neticeler ortaya çıkabilir.
Merhaba, köpeğim 2 gündür aksıyor. Kırık olsa şişlik olur. Neden oluyor acaba?
Merhaba, köpeğim 2 gündür aksıyor. Kırık olsa şişlik olur. Neden oluyor acaba?
Bu birçok nedenden kaynaklı olabilir. Yumuşak doku hasarı, yabancı cisimler, çatlak, çıkık gibi durumlar olabilir. Nedeni net olarak söyleyebilmek için mutlaka muayene etmek ve gerekiyorsa röntgen çekmek gerekir.